Najava sezone 2020-2021 Bitef teatra

Najava sezone 2020-2021 Bitef teatra NA IVICI i premijere plesne predstave IZGUBLjENI PEJZAŽI u Višnjićevu, opština Šid

Povodom početka sezone Bitef teatra  i najave premijere plesne predstave svetske priznate koreografkinje Dunje Jocić IZGUBLjENI PEJZAŽI u kojoj, pored igrača Bitef dens kompanije, učestvuju glumica Marija Bergam i Branko Cvejić. Bitef teatar je u saradnji sa Turističkom organizacijom  Šid organizovao tradicionalni Bitef izlet  i konferenciju za štampu 14. oktobra. U potrazi za sremskim pejzažima, umetnički pres karavan je najpre posetio  selo Kukujevci nadomak Šida, poznat po firmi Beokapri,  koja se bavi organskom proizvodnjom kozjeg sira. Nakon toga, karavan se uputio u selo Višnjićevo, smešteno u zagrljaju reke Bosut i nepreglednih šuma, koje neguje tradiciju, običaje i sećanje na lik i delo Filipa Višnjića. U etno postavci Udruženja žena “Filip Višnjić” održana je konferencija za medije Bitef.

Na konferenciji su govorili direktor Bitefa Miloš Latinović, direktorka Bitef dens kompanije Jelena Kajgo i dramaturg Bitef festivala i član programskog odbora teatra Filip Vujošević.  Zahvaljujući se medijima na interesovanju, Miloš Latinović je predstavio i mogućnost ponovnog uspostavljanja Bitef zone, otvorene scene ispred Bitef teatra koja osim kvalitetnog umetničkog programa, može da predstavlja i jedno od rešenja za normalno funkcionisanje pozorišne scene u doba pandemije. Filip Vujošević je predstavio sezonu 2020/2021. koja će se odvijati pod sloganom NA IVICI, inspirisanim sloganom festivala NA IVICI BUDUĆNOSTI, ali i sa željom da se ukaže na činjenicu da je ova pozorišna sezona na ivici održavanja, a mnogi autori sa nezavisne scene na ivici egzistencije. Jelena Kajgo, govoreći o predstavi Izgubljeni pejzaži, konstatovala je kako je rad sa Dunjom Jocić deo strategije Bitef dens kompanije i Bitef teatra da sarađuju sa uspešnim umetnicima koji potiču odavde, a imaju uspešne karijere u inostranstvu. Premijera predstave Izgubljeni pejzaži će se održati 16. oktobra, dok su na repertoaru još dva izvođenja, 17. 18. oktobra.  

Pored prezentacije nove sezone u Bitef teatru i najave premijerne predstave, domaćini iz TO Šid su predstavili zanimljivi turistički potencijal ove opštine, uz obilazak  Spomen obeležja Sremskog fronta i  gradića Šida sa nezaobilaznom galerijom slikara Save Šumanovića. Obilazak idiličnih sremskih pejzaža se završio posetom obližnje vinarije sa obronaka Fruške gore  i  izletišta pored Sotskog jezera.