Drage prijatelji,

danas je u klubu Bitef teatra održana pres konferencija povodom premijere predstave "Kao da kraj nije ni sasvim blizu".

Na konferenciji su govorili direktor Bitef teatra Miloš Latinović, autorka teksta Maja Pelević, reditelj Nikola Zavišić i kompozitorka Anja Đorđević. Direktor Bitef teatra Miloš Latinović se osvrnuo na ovogodišnju sezonu Bitef teatra "Na ivici" koja se oslanja na slogan ovogodišnjeg Bitefa Na ivici budučnosti, i predstavlja neku vrstu njegove „produžene ruke“ tokom cele godine i u lokalnom kontekstu. Ove sezone, publika Bitefa će imati priliku da gleda predstave autora kao što su Bojan Đorđev Nikola Zavišić i Maja Pelević, kao i projekte nezavisne scene koje tradicionalno podržavamo. Najnoviji projekat Bitef teatra "Kao da kraj nije ni sasvim blizu"  zamišljen je kao interaktivni vodič kroz virtuelnu realnost (ne)mogućih svetova. Publika od petoro ljudi će imati priliku da iskusi virtuelno putovanje kroz moguće nove svetove oko i unutar njih samih, putem  interaktivne igre kroz audio vizuelne instalacije.Oni su istovremeno i izvođači i posmatrači i učesnici. Latinović je naglasio da je ova predstava značajan iskorak ka drugim umetničkim formama tako da može da otvori put i ka Venecijanskom Bieanalu.


Maja Pelević je rekla da su na ovom projektu  svi autori, jer su  zajednički radili i promišljali o realnosti koja nas čeka, mnogobrojnim pitanjima i temama o mogućem suživotu sa mašinama: Da li je danas u samoći i izolaciji, u iskrivljenim percepcijama realnosti moguće više nego ikad graditi nove oblike zajedništva, nove porodice? Šta ako ćemo naše nove porodice radosno praviti sa mašinama?I da li ćemo imati hrabrosti za to?

"Ovo je jedna kompozija gde su reči i zvuk povezani", izjavila je Anja Đorđević, "sve je jedna partitura, muzika koja se gleda i sluša"
Nikola Zavišić se zahvalio Bitefu što je prepoznao ovu virtualnu avanturu u vreme kovida i dopustio da izabrana  autorska ekipa bez glumaca razvije ovakav originalan projekat da bi sve ono što leži na duši o bliskoj budućnosti prikazala na inovativan način u predstavi.