Na sceni Bitef teatra počele su probe za novu plesnu produkciju Bitef dens kompanije, predstavu Sofia, u koreografiji eminentnog nemačkog koreografa Feliksa Landerera.

Landerer je bio solista kod čuvenog nemačkog koreografa Štefana Tosa, da bi potom osnovao u Hanoveru svoju plesnu kompaniju. Sarađivao je sa najznačajnijim plesnim kompanijama u Evropi, poput Skapino Baleta u Roterdamu, čiji je bio umetnički direktor, zatim sa Holandskim plesnim teatrom, (NDT), Nacionalnim teatrima u Manhajmu, Bernu, Lucernu, Geteborgu... Dobitnik je prestižne PRO VISION nagrade za izuzetna umetnička dostignuća, kao i nagrade STADTKULTURPREIS Hannover za izuzetan građanski angažman u kulturi i umetnosti.

Predstava Sofia preispituje intrigantnu buduću simbiozu čoveka i mašine, i ukazuje na to da će svest o njihovoj povezanosti dovesti do potrebe da se ljudsko telo unapredi i usavrši. Na taj način će se transformisati naš pojam o sebi i drugima, jer su pojmovi o tome šta je prirodno a šta veštačko zapravo samo ideje podložne promeni.

U predstavi igraju Ana Ignjatović-Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Ivana Savić-Jačić, Nikola Živković i Staša Ivanović. Alternacije: Nataša Gvozdenović, Miona Petrović, Dušan Bajčetić, Nea Janković

Premijera predstave planirana je za oktobar 2021. godine.