BLOG BITEF ZONE 2021

MILA JOVANOVIĆ  

 

Promocija knjige „Medijske industrije“ izdavačke kuće Clio

U okviru programa Bitef zone u klubu Bitef teatra održana je promocija knjige „Medijske industrije“ autora Aleksandra Luja Todorovića, u izdanju izdavačke kuće Clio. Na promociji su govorili Milena Draćićeviš Šešić, profesorka emerite Univerziteta umetnosti, Jelena Todorović, profesorka Fakulteta likovnih umetnosti i Stanko Crnobrnja, recenzent knjige i profesor na Fakultetu za medije i komunikacije.

Knjiga „Medijske industrije“ četvrti je naslov Aleksandra Todorovića koji izlazi u izdanju Clia. Autor se u njoj kroz jedanaest poglavlja studiozno bavi medijskim industrijama, od štampe preko video igara do industrije zabave.

„Medijske industrije predstavljaju pojavu koja se dugo rađala i razvijala i dosegla takve razmere da je postala jedan od najvažnijih faktora savremenog društva, koji utiče na skoro sva društvena kretanja. Njihov se uticaj očituje kako na kulturnom, tako i na informacionom, ali i na ekonomskom polju. Možemo slobodno reći da se medijske industrije nalaze danas u središtu kulturnih, društvenih i ekonomskih kretanja. One ne samo da prenose već i aktivno učestvuju u stvaranju nove slike sveta i novih bogatstava, one govore o našim životima ali ih istovremeno iz temelja menjaju, da bi, možda, uskoro upravljali njima“, navodi autor u uvodu svoje knjige.

Multidisciplinarnost i lakoća kojom se Todorović kreće  kroz različite oblasti dajući uvid u najširu medijsku lepezu glavni su kvalitet ove knjige po mišljenju njenog recenzenta Stanka Crnobrnje:

„Luj je vrlo lako mogao biti tehnološki determinista, ali nije. On je upravo deo koji pripada umetnosti jako dobro shatao i zato u ovoj knjizi imate osvrt na neke indiustrije za koje ne biste pomislili odmah da će se naći u njoj. Ta sintetičnost njegovog pristupa je to što je najvrednije. Na jednom mestu sakupljeno toliko kvalitetnih informacija, koja biste tražili po guglu ceo dan i možda ih ne bi ni našli, a one su tu. I to je vrednost ove knjige u današnjem vremenu, to što imate u svojoj ruci nešto čime možete da raspolažete kao rezervoarom znanja.“

Profesorka Milena Dragićević Šešić saglasna je sa ovim mišljenjem, te napominje i potencijal Todorovićevog dela u radu sa studentima:

„To je napisano pitko i nepretenciozno, bez obzira što će on tu da pomene od Vilendorfske venere do nekih filozofa. Mnoge knjige su napisane da pokažu učenost onoga koji piše, a ne da omoguće onome koji ih čita da u taj svet učenosti uđe sa strašću izadovoljstvom, da to bude sreća u učenju i čitanju. Njegove knjige su takve. One vas podsete na tako širok spektar literature, da vam neke nove poglede jer razna znanja na novi način sučeljava, tako da i kada smo u prostoru poznatog, uživamo u otkrivanju novih horizonata.“