БЛОГ БИТЕФ ЗОНЕ 2021

МИЛА ЈОВАНОВИЋ  

 

Промоција књиге „Медијске индустрије“ издавачке куће Clio

У оквиру програма Битеф зоне у клубу Битеф театра одржана је промоција књиге „Медијске индустрије“ аутора Александра Луја Тодоровића, у издању издавачке куће Clio. На промоцији су говорили Милена Драћићевиш Шешић, професорка емерите Универзитета уметности, Јелена Тодоровић, професорка Факултета ликовних уметности и Станко Црнобрња, рецензент књиге и професор на Факултету за медије и комуникације.

Књига „Медијске индустрије“ четврти је наслов Александра Тодоровића који излази у издању Clia. Аутор се у њој кроз једанаест поглавља студиозно бави медијским индустријама, од штампе преко видео игара до индустрије забаве.

„Медијске индустрије представљају појаву која се дуго рађала и развијала и досегла такве размере да је постала један од најважнијих фактора савременог друштва, који утиче на скоро сва друштвена кретања. Њихов се утицај очитује како на културном, тако и на информационом, али и на економском пољу. Можемо слободно рећи да се медијске индустрије налазе данас у средишту културних, друштвених и економских кретања. Оне не само да преносе већ и активно учествују у стварању нове слике света и нових богатстава, оне говоре о нашим животима али их истовремено из темеља мењају, да би, можда, ускоро управљали њима“, наводи аутор у уводу своје књиге.

Мултидисциплинарност и лакоћа којом се Тодоровић креће  кроз различите области дајући увид у најширу медијску лепезу главни су квалитет ове књиге по мишљењу њеног рецензента Станка Црнобрње:

„Луј је врло лако могао бити технолошки детерминиста, али није. Он је управо део који припада уметности јако добро схатао и зато у овој књизи имате осврт на неке индиустрије за које не бисте помислили одмах да ће се наћи у њој. Та синтетичност његовог приступа је то што је највредније. На једном месту сакупљено толико квалитетних информација, која бисте тражили по гуглу цео дан и можда их не би ни нашли, а оне су ту. И то је вредност ове књиге у данашњем времену, то што имате у својој руци нешто чиме можете да располажете као резервоаром знања.“

Професорка Милена Драгићевић Шешић сагласна је са овим мишљењем, те напомиње и потенцијал Тодоровићевог дела у раду са студентима:

„То је написано питко и непретенциозно, без обзира што ће он ту да помене од Вилендорфске венере до неких филозофа. Многе књиге су написане да покажу ученост онога који пише, а не да омогуће ономе који их чита да у тај свет учености уђе са страшћу изадовољством, да то буде срећа у учењу и читању. Његове књиге су такве. Оне вас подсете на тако широк спектар литературе, да вам неке нове погледе јер разна знања на нови начин сучељава, тако да и када смо у простору познатог, уживамо у откривању нових хоризоната.“