U trećoj nedelji programa Mesec nezavisne scene u Bitef teatru, bićemo u prilici da pogledamo tri izvanredne predstave studenata završnih godina Fakulteta dramskih umetnosti i Instituta za umetničku igru.

Predstave već bude veliko interesovanje publike što potvrđuje veliki broj rezervacija.

Ponosni smo i radosni što se Bitef teatar još jednom potvrdio kao krovna institucija za afirmaciju mladih umetnika, koji se ostvaruju u samostalnim produkcijama nezavisnog teatra. Ponosni smo i na našu publiku, otvorenu i zainteresovanu za pozorišne događaje koji izmiču klasičnom repertoarskom štimungu, umetnički istražujući i postavljajući nove polaze u žanrovskom i formalnom. Volimo da kažemo da je Bitef teatar „najmlađe pozorište u gradu“. Najmlađe znači i najsvežije, najradikalnije i najhrabrije.

Bitef teatar od uvek je bio mesto za brzi start mladih umetnika pozorišnih istraživača u profesionalne vode. Naše produkcije nastale ili prikazane u ovom repertoarskom štimungu, dobile su svoju potvrdu na mnogim regionalnim i internacionalnim festivalima, a predstave su višenagrađivane i na značajnim mejnstrim festivalima u našoj zemlji, kakav je recimo festival Sterijino pozorije.

U narednoj nedelji na repertoaru su:

 

3. februar

LUX IN TENEBRIS

Predstava „Lux in Tenebris“ nastala je po motivima istoimene jednočinke Bertolta Brehta. Ova satrična farsa bavi se problemom kapitalističke manipulacije društva, kretajući se kroz različite delove socijalnog okruženja, kao što su mediji, crkva, policija i politika.
Režiju potpisuje  Đorđe Nešović, dramaturgiju Isidora Milosavljević

Igraju: Miloš Lazić, Stefan Beronja, Ana Rudakijević, Nikola Knežević, Nikola Štrbac

Produkcija:  Fakultet dramskih umetnosti

 

4. februar

BRUKLIN I MAČKE U KONTEJNERIMA, Vide Davidović u režiji Andreje Kargačin

Igraju: Mitra Mladenović, Ivana Velinović, Anja Ćurčić, Teodor Vinčić, Aleksandar Ranković, Đorđe Nikolić

Produkcija: FIST (Festival internacionalnog studentskog teatra

"Bruklin i mačke u kontejnerima" je predstava o ženskoj traumi i nostalgiji za traumom. Devojčica, glavna junakinja, seća se svog "idiličnog" detinjstva u Banjaluci, samo što je to detinjstvo zapravo bilo oblikovano represivnim rodnim ulogama, mržnjom prema sopstvenom telu koje odrasta i prvim seksualnim odnosom koji je bio silovanje. Predstava se bavi načinom na koji društvo shvata seksualnu traumu i razbija nostalgični mit koji idealizuje tradicionalne rodne uloge, pošto one ne doprinose ničemu osim romantizaciji i opravdavanju nasilja.

 

5. februar

PRAKTIČNI VODIČ KROZ SUJEVERJE

Završni diplomski rad na Institutu za umetničku igru

Koreografija: Katarina Ilijašević

Režija i tekst: Luka Jovanov

Igraju: Jovana Grujić, Tijana Koprivica, Dika Babić i Djordje Galić

Predstava varira motiv pretvaranja straha u religiju i besramnost i tragikomiku ideologije ovakvih društvenih laži. Nema ničega praktičnog u još jednom od praktičnih vodiča - (skoro) sve je besramno izmišljeno.