У трећој недељи програма Месец независне сцене у Битеф театру, бићемо у прилици да погледамо три изванредне представе студената завршних година Факултета драмских уметности и Института за уметничку игру.

Представе већ буде велико интересовање публике што потврђује велики број резервација.

Поносни смо и радосни што се Битеф театар још једном потврдио као кровна институција за афирмацију младих уметника, који се остварују у самосталним продукцијама независног театра. Поносни смо и на нашу публику, отворену и заинтересовану за позоришне догађаје који измичу класичном репертоарском штимунгу, уметнички истражујући и постављајући нове полазе у жанровском и формалном. Волимо да кажемо да је Битеф театар „најмлађе позориште у граду“. Најмлађе значи и најсвежије, најрадикалније и најхрабрије.

Битеф театар од увек је био место за брзи старт младих уметника позоришних истраживача у професионалне воде. Наше продукције настале или приказане у овом репертоарском штимунгу, добиле су своју потврду на многим регионалним и интернационалним фестивалима, а представе су вишенаграђиване и на значајним мејнстрим фестивалима у нашој земљи, какав је рецимо фестивал Стеријино позорије.

У наредној недељи на репертоару су:

 

3. фебруар

LUX IN TENEBRIS

Представа „Lux in Tenebris“ настала је по мотивима истоимене једночинке Бертолта Брехта. Ова сатрична фарса бави се проблемом капиталистичке манипулације друштва, кретајући се кроз различите делове социјалног окружења, као што су медији, црква, полиција и политика.
Режију потписује  Ђорђе Нешовић, драматургију Исидора Милосављевић

Играју: Милош Лазић, Стефан Бероња, Ана Рудакијевић, Никола Кнежевић, Никола Штрбац

Продукција:  Факултет драмских уметности

 

4. фебруар

БРУКЛИН И МАЧКЕ У КОНТЕЈНЕРИМА, Виде Давидовић у режији Андреје Каргачин

Играју: Митра Младеновић, Ивана Велиновић, Ања Ћурчић, Теодор Винчић, Александар Ранковић, Ђорђе Николић

Продукција: ФИСТ (Фестивал интернационалног студентског театра

"Бруклин и мачке у контејнерима" је представа о женској трауми и носталгији за траумом. Девојчица, главна јунакиња, сећа се свог "идиличног" детињства у Бањалуци, само што је то детињство заправо било обликовано репресивним родним улогама, мржњом према сопственом телу које одраста и првим сексуалним односом који је био силовање. Представа се бави начином на који друштво схвата сексуалну трауму и разбија носталгични мит који идеализује традиционалне родне улоге, пошто оне не доприносе ничему осим романтизацији и оправдавању насиља.

 

5. фебруар

ПРАКТИЧНИ ВОДИЧ КРОЗ СУЈЕВЕРЈЕ

Завршни дипломски рад на Институту за уметничку игру

Кореографија: Катарина Илијашевић

Режија и текст: Лука Јованов

Играју: Јована Грујић, Тијана Копривица, Дика Бабић и Дјордје Галић

Представа варира мотив претварања страха у религију и бесрамност и трагикомику идеологије оваквих друштвених лажи. Нема ничега практичног у још једном од практичних водича - (скоро) све је бесрамно измишљено.