МЕСЕЦ НЕЗАВИСНЕ СЦЕНЕ У БИТЕФ ТЕАТРУ

Програм четврте недеље

Програм Месец независне сцене у Битеф театру веома успешно и ове сезоне, из недеље у недељу јануара и фебруара текуће године, приказује продукције независне регионалне уметничке сцене. Пред препуном салом Битеф театра, представљамо независне уметнике и продукције са циљем да мапира динамику и правце уметничког кретања ван институционалних театарских кућа. Велико интересовање публике  и квалитет изведених представа указује на то да и у овако скромним и компликованим продукционим условима, са каквим су суочени независни и млади уметници, настају представе које дубоко, надахнуто, ангажовано, промишљено и озбиљно, осликавају позоришним средствима тренутке наше савремености. Незауставиви истраживачки замајци младих уметника указују на то да позориште не умире ван институција, напротив, да улази у бескомпромисан дијалог са савременим тренутком који не подлеже формалним и програмско репертоарским цензурама, те тако осмишљава и ствара свеже, ново позориште, за радозналу и заинтересовану публику. Веома поносни Битеф театар покушава да буде кровна институција за овакву врсту позоришних прегалаца и чини све да у складу са својим статутом, помогне развој ове такозване “друге сцене” која је, у много контекста анализирано, она прва и права. 

У четвртој недељи програма Месец независне сцене у Битеф театру имаћемо прилику да погледамо три представе савременог плеса и једну представу истраживачког едукативног театра.

 

7. фебруар

КОЛО

Коаутори/ке и извођачи/це:
Симонида Жарковић, Ђорђе Живадиновић Гргур, Јана Миленковић, Исидора Поповић, Јована Стојић

Композитор:
Матија Анђелковић

У уметничком истраживању и раду на представи Коло се бави преиспитивањем савремених манифестација заједништва, са фокусом на физичке аспекте његовог испољавања кроз плесну праксу.  У раду је централни елемент пажње народна игра коло.

9. фебруар

RE MEMBERING 1:11

Кореографија, драматургија и режија:
Јована Иконић

Играју:
Теодора Вујков, Јована Грујиц, Ана Гликсман, Теона Милићевић

Музика:
Рихард Вагнер

Представа "RE-MEMBERING 1:11" је представа савременог плесног израза. Представа је заснована на жељи да се публици прикаже и објасни развојни ток психолошке трауме, као негативног људског искуства које појединца, у целини или делимично.

11. фебруар

КАРЛОТА ГРИСИ ОД ВИЖИНАДЕ ДО ВЈЕЧНОСТИ

Режија:
Љиљана Гвозденовић

Аутор текста:
Анамариа Серда

Аутор музике:
Даријан Ивезић

Играју:
Анамариа Серда, Роналд Браус

Представа прати биографију светске примабалерине Карлоте Гризи на темељу које је написани оригиналан сценарио и сонгови. Представа је предпремијеру имала у самој Вижинади испред родне куће Карлоте Гризи, а премијеру 02. октобра.2021. године у Ровињу у Казалишту Гандусио у склопу Уметничког Фестивала “Ровињ, Арт&море”.

12. фебруар

ТАЛЕНТОВАНИ ПА ШТА

Режија:
Сунчица Милосављевић

Драмске педагошкиње:
Наташа Милојевић, Сунчица Милосављевић, Оливера Милојевић Чавић

Играју:
Омладинска позоришна група ПОКУС

Продукција:
Удружење у култури БАЗААРТ

Представа “Талентовани, па шта” на критички и духовит начин сагледава проблем (не)амбициозности младих у Србији и одсуства подршке друштва младима да остваре своје таленте. 

Представа је проистекла из целогодишњег истраживачког процеса са младима, вођеног на тему изражавања осећања и мишљења у вршњачком окружењу.

Омладинску позоришну групу ПОКУС чине средњошколци и студенти из Београда и других градова у Србији. Групу воде драмске педагошкиње Репрезентативног удружења у култури БАЗААРТ, као редован програм овог удружења.