Bitef teatar nastavlja svoju ekološki odgovornu programsku repertoarsku politiku novim akcijama, ovoga puta povezanim sa radom na pripremi predstave „Mogućnost zabavljanja kod ptica“ čija se premijera očekuje 15. aprila 2022. godine. Mlada autorska ekipa predvođena rediteljem predstave Nikolom Isakovićem, odlučila je da predstavu opremi i realizuje od recikliranog materjala, te tako pokaže i apostrofira potrebu za ovakvim ponašanjem i u umetničkom delanju. Ova odluka dovela nas je do saradnje sa fabrikom E reciklaže iz Niša, koja je obezbedila reciklirani elektronski otpad za scenografiju, pokretne lutke i robote koji žanrovski i stilski pripadaju rodu „pozorišta predmeta“ - jednoj podvrsti lutkarsta - stilskom jeziku predstave.

Fabrika E reciklaža ugostila je ekipu predstave i za ovu priliku organizovala uzbudljivu radionicu, na kojoj smo saznali mnoge važne informacije o elektronskoj reciklaži, obišli postrojenja fabrike i upoznali se sa kadrom jedine ovakve fabrike u Srbiji, najveće ove vrste u regionu.

Ljubazni zaposleni organizovali su nam predavanje u kom smo se detaljno upoznali sa procesom i bitnošću recikliranja elektronskih uređaja, što je svakao uticalo na podizanje naše ekološke svesti.

Ova kompanija reciklira preko 15 000 tona svih kategorija električnog i elektronskog otpada godišnje.  Osnovana je 2010. godine i vodeća je u oblasti reciklaže električnog i elektronskog otpada na Balkanu. Osnovna delatnost kompanije je sakupljanje, transport, skladištenje i tretman električnog i elektronskog otpada. E-Reciklaža ima dugogodišnje iskustvo u upravljanju otpadom na globalnom nivou, u pogledu odlaganja/ tretmana/ponovnog iskorišćenja EE otpada.

Naša ekipa pružiće minimalan doprinos ovoj vrsti ponovnog korišćenja EE otpada, ali će doprineti širenju globalne svesti o štetnosti istog kao i našoj mogućnosti da savesnim ponašanjem utičemo na smanjenje zagađenja naše planete - jedinog mesta na kome živimo i radimo. Od čijeg globalnog zdravlja zavisi zdravlje svakog pojedinca.

Predstava na tematskom planu istražuje fenomene posthumanizma i transhumanizma u kontekstu vizije sveta u budućnosti, bavi se različitim formama dehumanizacije izvođača na sceni.

Po rečima reditelja, tekst Tijane Grumić nas upravo podseća na to da svet ne treba da bude antropocentričan. Kako navodi, forma ovog projekta je pozorište predmeta - jedna podvrsta lutkarstva. Glavni protagonisti nisu ljudi, već predmeti koje su ljudi za sobom ostavili.

Pored Nikole Isakovića i Tijane Grumić autorsku ekipu predstave čine Jovana Matić i Ema Pavlović (dizajn scene i lutaka-objekata), Stevan Golubović (elektromehanika), kao i izvođači-lutkari Mladen Milojković, Danilo Brakočević i Ana Milosavljević.