Битеф театар наставља своју еколошки одговорну програмску репертоарску политику новим акцијама, овога пута повезаним са радом на припреми представе „Могућност забављања код птица“ чија се премијера очекује 15. априла 2022. године. Млада ауторска екипа предвођена редитељем представе Николом Исаковићем, одлучила је да представу опреми и реализује од рециклираног матерјала, те тако покаже и апострофира потребу за оваквим понашањем и у уметничком делању. Ова одлука довела нас је до сарадње са фабриком Е рециклаже из Ниша, која је обезбедила рециклирани електронски отпад за сценографију, покретне лутке и роботе који жанровски и стилски припадају роду „позоришта предмета“ - једној подврсти луткарста - стилском језику представе.

Фабрика Е рециклажа угостила је екипу представе и за ову прилику организовала узбудљиву радионицу, на којој смо сазнали многе важне информације о електронској рециклажи, обишли постројења фабрике и упознали се са кадром једине овакве фабрике у Србији, највеће ове врсте у региону.

Љубазни запослени организовали су нам предавање у ком смо се детаљно упознали са процесом и битношћу рециклирања електронских уређаја, што је свакао утицало на подизање наше еколошке свести.

Ова компанија рециклира преко 15 000 тона свих категорија електричног и електронског отпада годишње.  Основана је 2010. године и водећа је у области рециклаже електричног и електронског отпада на Балкану. Основна делатност компаније је сакупљање, транспорт, складиштење и третман електричног и електронског отпада. Е-Рециклажа има дугогодишње искуство у управљању отпадом на глобалном нивоу, у погледу одлагања/ третмана/поновног искоришћења ЕЕ отпада.

Наша екипа пружиће минималан допринос овој врсти поновног коришћења ЕЕ отпада, али ће допринети ширењу глобалне свести о штетности истог као и нашој могућности да савесним понашањем утичемо на смањење загађења наше планете - јединог места на коме живимо и радимо. Од чијег глобалног здравља зависи здравље сваког појединца.

Представа на тематском плану истражује феномене постхуманизма и трансхуманизма у контексту визије света у будућности, бави се различитим формама дехуманизације извођача на сцени.

По речима редитеља, текст Тијане Грумић нас управо подсећа на то да свет не треба да буде антропоцентричан. Како наводи, форма овог пројекта је позориште предмета - једна подврста луткарства. Главни протагонисти нису људи, већ предмети које су људи за собом оставили.

Поред Николе Исаковића и Тијане Грумић ауторску екипу представе чине Јована Матић и Ема Павловић (дизајн сцене и лутака-објеката), Стеван Голубовић (електромеханика), као и извођачи-луткари Младен Милојковић, Данило Бракочевић и Ана Милосављевић.