БИТЕФ ЗОНА јун 2022.

БИТЕФ ЗОНА јун 2022.

Од 3. до 29. јуна Битеф театар, Сквер Мире Траиловић

МИРНА СТРАНА УЛИЦЕ

На страни бољег ангажмана

Традиционалан летњи програм Битеф театра, крај сезоне обележава изласком Битеф театра на Сквер Мире Траиловић и мноштвом бесплатних  (или симболичне цене карте) анимационих, позоришних и трибинских програма.

Овогодишња Битеф Зона бира „мирну страну улице“. Покушаћемо да својим демократичним позоришно перформативним сусретима, иницирамо миран дијалог и могућност културног активизма који свој утицај остварује кроз садржаје који иницирају љубав према заједници и жељу да се чини добро и дела васпитано - добром намером, ка помирењу заоштрених социјалних сукоба.

Процењујемо да је друштво уморно од усијаних оштрица, да врхове друштвених сабљи сукоба треба мало отупети, направити простор изван уличног фронта мржње и порука мржње којима смо затрпани и којих је заједница сита.

Најбољи пример и директна асоцијација за овогодишњи наслов програма, је рад који отвара Битеф Зону.Пројекат НА МИРНОЈ СТРАНИ УЛИЦЕ студенткиња ФДУ окупља Београд, Ниш, Загреб, Бања Луку иСарајево и отвара овогодишње издање Битеф зоне изложбом 3. јуна у 18 часова на Скверу МиреТраиловић.Мењајући политичку поруку којом графити директно упиру прстом у њхове колеге, студенти истуденткиње својим уметничким интервенцијама позивају на активно учешће грађана у одлучивању онога што ће красити зидове њиховог града.

Стоп говору мржње - као основну флоскулу шаљу и позоришне представе АПЛИКАЦИЈА ВОЛАНД у режији Кокана Младеновића и ПРОЈЕКАТ ХАНДКЕ Хартефакт фондације.

У оквиру Зоне организујемо и симпозијум који воде Маја Пелевић и Олга Димитријевић РОД И РАД У СРПСКОМ ТЕАТРУ. Ауторке полазе од истраживања неједнакости у пољу српског позоришта, да би покушале да кроз анализу неједнакости и међуљудских односа, дођу до одговора на питања која постављају самима себи - који су домети ангажоване уметности, и којим језиком ћемо мењати свет?

Премијером документарног филма МИСТЕРИЈА БОСАНСКИХ ПИРАМИДА - НА РУБУ ПРОШЛОСТИ аутора Борислава Петровића и Славице Хинић, крећемо се путем неизвесне будућности,до ивице прошлости. Да ли се одговор на питање куда даље налази у њеним тајнама изван познате историје?

Музичко сценски програм Зоне чине три перформативна позоришно музичка дела:  КОРРРУПЦИЈА Даниела Ковача, РУЖА Тине Перић и МИЛЕНИ БАРИЛЛИ Миодрага Ковачевића.

Програм затвара ФИЛОСОФСКИ ТЕАТАР на коме говори Срећко Хорват.

Поносни на поруке мира, углађеног активизма и утицаја на друштвена трвења добрим деловањем и новом енергијом, позивамо Вас да будете наши драги гости и активни учесници БИТЕФ ЗОНЕ:  НА МИРНОЈ СТРАНИ УЛИЦЕ у јуну ове године.

Јелена Богавац, уредница програма, Београд мај 2022.