Представа ,,Могућност забављања код птица" добила је специјалну награду на овогодишњем ФЕП-у

Представа ,,Могућност забављања код птица" добила је специјалну награду - За иновативност у позоришту - (ауторском и извођачком тиму представе)  на овогодишњем ФЕП

"Могућност забављања код птица" или како о хуманости у постхуманизму

Представа „Могућност забављања код птица" износи пред публику нескривену сумњу у опстанак човечанства, јер време је истекло - питање је само да ли за нас има простора на неком острву или некој другој планети?  Текст  нас води кроз отуђење света од богова сунца и земље до хиперпродукције меса,  а пронађен је негде на отпаду, скениран од стране робота усисивача и препричаван заједно са другим рециклираним роботизованим апаратима - аутомобилчићем, дроновима, тестером, касетофоном и другим отпадом наше цивилизације.

Роботи прецизно и маестрално изводе своје кретање, свој плес, кроз који нам дочаравају  односе и емоције тако јасно да помислимо да их је неко програмирао и оставио ту за нас. Толико добро луткари глумци изводе ову представу. Уз несумњиво сјајно вођство редитеља и целе ауторске екипе, они бриљирају, без да су се појавили на сцени, па скоро можемо  да се запитамо Да ли је луткар само човек? Или можда човек са роботском руком?  Надчовек свакако јесте.

Иновативност ове представе једнако је присутна како у биоцентричности текста, режији предмета, дизајну сцене, налажењу нове сврхе одбаченим предметима и сјајном извођењу младих глумаца. 

Стручни жири :

  • Јована Ракић
  • Душко Мазалица
  • Маша Аврамовић