Između Vas i nas. Njih i nas. Vas i njih.

Lične, teritorijalne, nacionalne. Labave, tvrde, linije razgraničenja.

Prirodne i administrativne. Socijalne, političke, jezičke.

Granice su kopče ili kineski zidovi. Ustanovljene iz straha ili usled osećanja mere.

Granice su mesta sigurnog prolaza ili mesta na kojima pokazujemo dokumenta, ili na kojima visimo ilegalno ili koje ne prelazimo nipošto. Ili koja obilazimo.

Postoje stilske granice. Granice između svetova.

I postoji mogućnost da se svaka granica preskoči.

Kao pojam ona sama po sebi nije loša ni dobra - grade je različiti konteksti uz koje se aplicira.

U pozorišnom kontekstu, kakav je naš, granica je nešto što se prevazilazi, probija, pomera.

Pomeranje granica izraza i mogućnosti delovanja na ljude sa dobrim ciljem - cilj je svakog dobrog pozorišta.

U formalnom smislu, nastavljamo potragu za svežim, novoustanovljenim, novoprogovorenim pozorišnim jezicima.

U sadržajnom, sezonu posvećujemo preispitivanju granica strahova i predradsuda koje formiramo na mnogim pitanjima - razmatrano i regionalno i šireevropski. Okosnicu bavljenja „linijama razgraničenja“ u svetu i realitetu koji živimo, čine dva teksta koja ćemo postaviti u ovoj sezoni. To su RURITANIJA po knjizi Vesne Golsfotri, a u dramatizaciji Željka Jovanovića. Knjiga je hrestomatija zabluda i predrasuda engleske književnosti o prostoru Balkana.

I tekst EVROPA DANAS, koji za osnovu uzima eseističku knjigu Miroslava Krleže. Tekst i predstava povereni su timu Vedrana Klepica i Snežana Trišić.

Bitef dens kompanija u ovoj sezoni, osim stalne težnje da se probiju granice u kvalitetu izraza, baviće se i socijalnim pojmovima razgraničenja roda, u predstavi ALFA GIRLS.

Decembar i januar mesec, već tradicionalno, posvećujemo realizaciji programa Mesec nezavisne scene. U programu predstavljamo ovogodišnju selekciju najzanimljivijih radova nezavisnih umetnika u regionu.

Pozno prolećni meseci repertoara rezervisani su za događaje u okviru festivala BITEF ZONA - kada uz predavanja i radionice, organizujemo niz demokratičnih tribina na različite umetničke, socijalne i političke teme.  Volimo da kažemo da tada „Bitef teatar izlazi na ulicu“ još bliže u susret svojoj publici, te razvijajući konstruktivni dijalog sa našim sugrađanima, rušimo, još jednom kao i mnogo puta do sada, ograničenja „4.zida“ i razbijamo granice formalne rastegljivosti pozorišnog delanja.