Održana konferencija za štampu povodom najave nove sezone u etno domaćinstvu Zornića kuća

Povodom najave nove sezone Bitef teatra Granice i premijernog izvođenja predstave  ŽIVOTINjSKA FARMA, 15. oktobra u ambijentu etno domaćinstva Zornića kuća, gde su tradicija i kultura od samog osnivanja u zagrljaju, sa nesvakidašnjim pogledom na Kosmaj s jedne strane i Lipovačke šume s druge,  održana je konferencija za novinare. Pored  domaćina Elvisa Zornića, koji je predstavio Zornića kuću i i njhovu kulturnu misiju, na ovoj ambijentalnoj konferenciji prisutnim novinarima su se obratili: direktor Bitef teatra Miloš Latinović, dramaturškinja i programska urednica Jelena Bogavac, koreograf predstave Miloš Isailović, baletska umetnica Saša Ivanović  i umetnička direktorka Bitef dens kompanije Jelena Kajgo.

U najavi nove sezone, na konferenciji je rečeno da  u formalnom smislu, Bitef teatar nastavlja potragu za svežim, novoustanovljenim, novoprogovorenim pozorišnim jezicima.

U sadržajnom, sezonu posvećujemo preispitivanju granica strahova i predradsuda koje formiramo na mnogim pitanjima - razmatrano i regionalno i šireevropski. Okosnicu bavljenja „linijama razgraničenja“ u svetu i realitetu koji živimo, čine dva teksta koja ćemo postaviti u ovoj sezoni. To su RURITANIJA po knjizi Vesne Golsfotri, a u dramatizaciji Željka Jovanovića. Knjiga je hrestomatija zabluda i predrasuda engleske književnosti o prostoru Balkana.

I tekst EVROPA DANAS, koji za osnovu uzima eseističku knjigu Miroslava Krleže. Tekst i predstava povereni su timu Vedrana Klepica i Snežana Trišić.

Bitef dens kompanija u ovoj sezoni, osim stalne težnje da se probiju granice u kvalitetu izraza, baviće se i socijalnim pojmovima razgraničenja roda, u predstavi ALFA GIRLS.

Decembar i januar mesec, već tradicionalno, posvećujemo realizaciji programa Mesec nezavisne scene. U programu predstavljamo ovogodišnju selekciju najzanimljivijih radova nezavisnih umetnika u regionu.

Pozno prolećni meseci repertoara rezervisani su za događaje u okviru festivala BITEF ZONA - kada uz predavanja i radionice, organizujemo niz demokratičnih tribina na različite umetničke, socijalne i političke teme.  Volimo da kažemo da tada „Bitef teatar izlazi na ulicu“ još bliže u susret svojoj publici, te razvijajući konstruktivni dijalog sa našim sugrađanima, rušimo, još jednom kao i mnogo puta do sada, ograničenja „4.zida“ i razbijamo granice formalne rastegljivosti pozorišnog delanja.