Одржана конференција за штампу поводом најаве нове сезоне у етно домаћинству Зорнића кућа

Поводом најаве нове сезоне Битеф театра Границе и премијерног извођења представе  ЖИВОТИЊСКА ФАРМА, 15. октобра у амбијенту етно домаћинства Зорнића кућа, где су традиција и култура од самог оснивања у загрљају, са несвакидашњим погледом на Космај с једне стране и Липовачке шуме с друге,  одржана је конференција за новинаре. Поред  домаћина Елвиса Зорнића, који је представио Зорнића кућу и и њхову културну мисију, на овој амбијенталној конференцији присутним новинарима су се обратили: директор Битеф театра Милош Латиновић, драматуршкиња и програмска уредница Јелена Богавац, кореограф представе Милош Исаиловић, балетска уметница Саша Ивановић  и уметничка директорка Битеф денс компаније Јелена Кајго.

У најави нове сезоне, на конференцији је речено да  у формалном смислу, Битеф театар наставља потрагу за свежим, новоустановљеним, новопроговореним позоришним језицима.

У садржајном, сезону посвећујемо преиспитивању граница страхова и предрадсуда које формирамо на многим питањима - разматрано и регионално и ширеевропски. Окосницу бављења „линијама разграничења“ у свету и реалитету који живимо, чине два текста која ћемо поставити у овој сезони. То су РУРИТАНИЈА по књизи Весне Голсфотри, а у драматизацији Жељка Јовановића. Књига је хрестоматија заблуда и предрасуда енглеске књижевности о простору Балкана.

И текст ЕВРОПА ДАНАС, који за основу узима есеистичку књигу Мирослава Крлеже. Текст и представа поверени су тиму Ведрана Клепица и Снежана Тришић.

Битеф денс компанија у овој сезони, осим сталне тежње да се пробију границе у квалитету израза, бавиће се и социјалним појмовима разграничења рода, у представи АЛФА ГИРЛС.

Децембар и јануар месец, већ традиционално, посвећујемо реализацији програма Месец независне сцене. У програму представљамо овогодишњу селекцију најзанимљивијих радова независних уметника у региону.

Позно пролећни месеци репертоара резервисани су за догађаје у оквиру фестивала БИТЕФ ЗОНА - када уз предавања и радионице, организујемо низ демократичних трибина на различите уметничке, социјалне и политичке теме.  Волимо да кажемо да тада „Битеф театар излази на улицу“ још ближе у сусрет својој публици, те развијајући конструктивни дијалог са нашим суграђанима, рушимо, још једном као и много пута до сада, ограничења „4.зида“ и разбијамо границе формалне растегљивости позоришног делања.