BITEF STUDIO - MALA SCENA BITEF TEATRA

  

U toku su probe za predstavu ČUDO LAVINIJA na sceni BITEF STUDIO. Predstava teatra poezije za svoj literarni predložak uzima poeziju Jelene Švarc u prevodu Zlate Kocić u izdanju Istočnika iz 1994. godine.

Predstavu režira Jelena Bogavac, igraju: Aleksandra Veljković, Joana Knežević i Olivera Guconić, audio i video predstave kreira Igor Marković, kostim Aleksandar Kovačević, scenu Ljuba Radivojević.

U svoj svojoj metafizičkoj prirodi poezija Jelene Švarc je „najdivlja“ među njenim uslovnim vršnjacima - kolegama piscima tog vremena. Boris Vantalov o njoj je napisao: „ Jelena Švarc je toliko hrabra i luda da svojom oštricom može da osakati i samu smrt. Ona je nindza ruske poezije. Hodajući po konopcu iznad ponora očajničkih akcija na ivici nemogućeg, ona uspeva da zadrži glavu bistrom tokom ekstatičnog lelujanja među svetovima.“ Mnogi upoređuju poeziju Švarcove sa Maljevićevim crnim kvadratom - neko će stati i bez daha komunicirati sa univerzumom, neko će se skeptično nasmešiti i jednostavno proći. Upravo u ovom procepu protivrečnosti misticizma i stvarnosti nastaje ova predstava.