БИТЕФ СТУДИО - МАЛА СЦЕНА БИТЕФ ТЕАТРА

  

У току су пробе за представу ЧУДО ЛАВИНИЈА на сцени БИТЕФ СТУДИО. Представа театра поезије за свој литерарни предложак узима поезију Јелене Шварц у преводу Злате Коцић у издању Источника из 1994. године.

Представу режира Јелена Богавац, играју: Александра Вељковић, Јоана Кнежевић и Оливера Гуцонић, аудио и видео представе креира Игор Марковић, костим Александар Ковачевић, сцену Љуба Радивојевић.

У свој својој метафизичкој природи поезија Јелене Шварц је „најдивља“ међу њеним условним вршњацима - колегама писцима тог времена. Борис Ванталов о њој је написао: „ Јелена Шварц је толико храбра и луда да својом оштрицом може да осакати и саму смрт. Она је ниндза руске поезије. Ходајући по конопцу изнад понора очајничких акција на ивици немогућег, она успева да задржи главу бистром током екстатичног лелујања међу световима.“ Многи упоређују поезију Шварцове са Маљевићевим црним квадратом - неко ће стати и без даха комуницирати са универзумом, неко ће се скептично насмешити и једноставно проћи. Управо у овом процепу противречности мистицизма и стварности настаје ова представа.