Tribina povodom predstave Čuda Lavinija 21. mart 21č

 Dan poezije

Kulturni centar Beograd

 

Kulturni Centar Beograda u saradnji sa BITEF teatrom ostvaruje razgovor podsećanja na poeziju Jelene Švarc i osvrtanja na predstavu „Čudo Lavinija” čiji je tekstualni predložak ima pesnikinjinu knjigu „Dela i dani monahinje Lavinije”.

„Čudo Lavinija” kreće se - dosledno prateći tekst pesničke knjige - složenom događajnom istorijskom matricom judeohrišćanske civilizacije te su u njoj „iznad” stihova Jelene Švarc sudaraju kulise različitih filosofskih i religijskih dogmi. Čitanjem i radom u poeziji svojstvenom teatru poezije, u njuejdž maniru je od zakrpa pačvorka kojim je prekrivena naša stvarnost napravljen ram za sliku sveta sudarenog u svojim protivrečnostima. Poezija Jelene Švarc, kako je to režiserka predstave istakla, miriše na večnost: strastvena je, idealistička. Njena muzika, ritam stihova se menja zajedno sa ritmom disanja, zbog čega ovi stihovi, ne napuštajući silabotoniku, postaju potpuno slobodni, prirodni, fleksibilni, plastični.

Prateći kontinuitet prisustva njene poezije u našoj kulturnoj i jezičkoj zajednici i uzimajući u obzir njen odraz i preplet na pozornici Male scene BITEF teatra, učesnice razgovora nastojaće da izlože potpuniju sliku autorkinog lika i dela, istaknu čitalačke osvrte s jedne i govore o iskustvu rada (sa) njenom poezijom s druge strane.

Učestvuju: Jelena Bogavac (režiserka), Joana Knežević (glumica), Zlata Kocić (pesnikinja i prevoditeljka), Enisa Uspenski (rusistkinja, prevoditeljka i redovna profesorka na FDU)

Moderacija: Jelena Nidžović

Tribina povodom predstave Čudo Lavinija - video