Трибина поводом представе Чуда Лавинија 21. март 21ч

 Дан поезије

Културни центар Београд

 

Културни Центар Београда у сарадњи са БИТЕФ театром остварује разговор подсећања на поезију Јелене Шварц и освртања на представу „Чудо Лавинија” чији је текстуални предложак има песникињину књигу „Дела и дани монахиње Лавиније”.

„Чудо Лавинија” креће се - доследно пратећи текст песничке књиге - сложеном догађајном историјском матрицом јудеохришћанске цивилизације те су у њој „изнад” стихова Јелене Шварц сударају кулисе различитих философских и религијских догми. Читањем и радом у поезији својственом театру поезије, у њуејџ маниру је од закрпа пачворка којим је прекривена наша стварност направљен рам за слику света судареног у својим противречностима. Поезија Јелене Шварц, како је то режисерка представе истакла, мирише на вечност: страствена је, идеалистичка. Њена музика, ритам стихова се мења заједно са ритмом дисања, због чега ови стихови, не напуштајући силаботонику, постају потпуно слободни, природни, флексибилни, пластични.

Пратећи континуитет присуства њене поезије у нашој културној и језичкој заједници и узимајући у обзир њен одраз и преплет на позорници Мале сцене БИТЕФ театра, учеснице разговора настојаће да изложе потпунију слику ауторкиног лика и дела, истакну читалачке осврте с једне и говоре о искуству рада (са) њеном поезијом с друге стране.

Учествују: Јелена Богавац (режисерка), Јоана Кнежевић (глумица), Злата Коцић (песникиња и преводитељка), Ениса Успенски (русисткиња, преводитељка и редовна професорка на ФДУ)

Модерација: Јелена Ниџовић

Трибина поводом представе Чудо Лавинија - видео