АД  ФИНЕС  ИЛИ ИЗЛЕТ ДО САМОГ КРАЈА

Битеф театар је И ове сезоне,  следећи  овогодишњи слоган ГРАНИЦЕ, традиционално повео новинаре на тродневно путовање кроз културно - историјске и природне лепоте Србије, овога пута до крајњег југа, на источне падине Копаоника, тамо где почиње прича о  границама.

Луковска бања, на надморској висини од преко 600 метара, богата термоминералним водама и топлим изворима  од 33 до 68 степени, окрепила је наш мали Уметнички прес караван и испричала причу о краљу Милутину, сину Јелене Анжујске и Уроша Првог Немањића,  краљевим купатилима са исцељујућим водама и несрећној судбини његове пете жене, краљици Симониди, од чијих је суза стена проплакала. Село Штаве, на крају пута који нестаје у шумама према селу Лепосавићу,  сачувало је стару цркву из 12.века посвећену светом Мини, великом хришћанском свецу и исцелитељу.

Најновији  хотел Бела Јела је попут неког насуканог крузера у зеленом рају на реци Луковској пружио право  луксузно уточиште , одакле смо се освежени упутили ка источним падинама планине Радан популарном лечилишту Пролом бањи, чија вода својом лековитошћу представља прави  бисер Србије.

Ђавоља варош,  у њеној близини, са издуженим земљаним фигурама на чијим врховима стоје камене капе, са изгледом „ окамењених сватова“,   оправдано је ушла у трку за Седам нових светских чуда природе 2007. године. Мистичност овом локалитету која пробија границе светова, стварног и нестварниог, даје и црвена река са великим садржајем гвожђа, мала рударска окна  у стенама урађена као за патуљке и вилинско буково дрвеће које се својим корењем грли земљу. Легенде и предања везане за име ове области искористили су локални продавачи домаћих производа на чијим тезгама можете наћи чак и љубавне напитке на које нико не остаје равнодушан.

И да би прича о Границама у овој сезони Битеф театра била уверљивија, домаћини из А.Д.Планинка су нас за крај пута довели до краја или АД ФИНЕС, у преводу са латинског НА КРАЈУ, што је древни назив за Куршумлију, која је због свог геополитичког положаја, на самој граници две античке области и империје, Далмације и Мезије.

Црква светог Николе, једна од првих задужбина  Стефана Немање изграђена на оближњем брду као један од најлепших споменика средњовековне архиктетуре код Срба,док су се царства смењивала,  вековима бди над целим крајем, са погледом на ушће  Бањске у Топлицу.

 Хотел Планинка у Куршумлијској бањи  је данас заштитни знак ове области, планинска лепотица усред нетакнуте природе која вас на први поглед осваја и попут чаробнице мами да се окупате у чудесним водама,  после којих више нисте исти.

Овако расточених граница кренули смо за Београд, не осетивши дужину пута , ни приближавајућу претњу градске буке и  смога.

И да се подсетимо, слогана ГРАНИЦА ове сезоне: „Између Вас и нас. Њих и нас. Вас и њих.

Личне, територијалне, националне. Лабаве, тврде, линије разграничења.

Природне и административне. Социјалне, политичке, језичке.

Границе су копче или кинески зидови. Установљене из страха или услед осећања мере.

Границе су места сигурног пролаза или места на којима показујемо документа, или на којима висимо илегално или које не прелазимо нипошто. Или које обилазимо.

Постоје стилске границе. Границе између светова.

И постоји могућност да се свака прескочи.

Као појам она сама по себи није лоша ни добра - граде је различити контексти уз које се аплицира.

У позоришном контексту, какав је наш, граница је нешто што се превазилази, пробија, помера.

Померање граница израза и могућности деловања на људе са добрим циљем - циљ је сваког доброг позоришта.

У формалном смислу, настављамо потрагу за свежим, новоустановљеним, новопроговореним позоришним језицима.“

Јануар и фебруар месец смо већ традиционално посветили  програму Месец независне сцене и  овогодишој  селекцији  најзанимљивијих радова независних уметника у региону

У садржајном, сезону посвећујемо преиспитивању граница страхова и предрадсуда које формирамо на многим питањима - разматрано и регионално и ширеевропски. Окосницу бављења „линијама разграничења“ у свету и реалитету који живимо, чине два текста која ћемо поставити у овој сезони. То је  КОНТИНЕНТ БАЛКАН ,инспирисан књигом  Весне Голсфотри, а у драматизацији Жељка Јовановића. Књига је хрестоматија заблуда и предрасуда енглеске књижевности о простору Балкана.

Битеф денс компанија у овој сезони, осим сталне тежње да се пробију границе у квалитету израза, бавиће се и социјалним разграничењима рода, у представи АЛФА ГИРЛС..

Позно пролећни месеци репертоара резервисане су за догађаје у оквиру фестивала БИТЕФ ЗОНА - када уз предавања и радионице, организујемо низ демократичних трибина на различите уметничке, социјалне и политичке теме.  Волимо да кажемо да тада „Битеф театар излази на улицу“ још ближе у сусрет својој публици, те развијајући конструктивни дијалог са нашим суграђанима рушимо, још једном као и много пута до сада, ограничења „4.зида“ и разбијамо границе формалне растегљивости позоришног делања.“