Ovogodišnje izdanje programa Mesec nezavisne scene još jednom će pokušati da predstavi najzanimljivije nezavisne produkcije u Srbiji i regionu, kao i osnovne formalno-sadržajne tendencije koje su definisane u selekciji.

Naročitu pažnju poklonili smo završnim studentskim radovima pozorišnih umetničkih akademija, koji su minimalno produkciono podržani a koji su ostvareni u interesantnoj kombinaciji  savladavanja zanatske strukture i formiranja svežih autorskih rukopisa. Predstave su uglavnom rađene uz mentorstvo profesora ali pokazuju i novoformirane umetničke timove mladih reditelja, dramaturga, producenata i glumaca koji pozorišnoj umetnosti pristupaju sa profesionalnom odgovornošću i velikom ambicijom u uspostavljanju autentičnih stilova autorskog rukopisa. To su predstave:

Černobiljska molitva, Kavkaski krug kredom, Beograd Berlin, Psihoza u 4:48 i Beli marcipan.

Obratili smo pažnju i na predstave umetničkih trupa koje su uspele ili uspevaju da se održe i uspostave u produkcionom smislu kao samostalne pozorišne organizacije - pozorišta sa ambicijom da se repertoarski uspostave te se u toj nameri uspešno stilski i produkciono formiraju često u regionalnim koprodukcijama koje ukazuju puteve neminovne regionalne saradnje. To su predstave:

Nora, Suđaje, O iscrpljivanju ili plutanje van sopstvenh granica, Načini postojanja i Krik. 

Veliko interesovanje nezavisnih pozorišnih autora iz regiona za program ukazuje na prekopotrebnu regionalnu umetničku saradnju. Odabrali smo prestave:

Film koji nisam snimila, Moj rat, Usamljeni Balkan i Lekcija.

Predstave plesno koreografskog žanra koje skreću pažnju na različite umetničke pristupe i jezike koje smo odabrali a da bi posebno skrenuli pažnju na uspostavljenu inovativnost i svežinu su:

Jato, Good girls i In my shoes, As soft as affection could be.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 50 predstava. Zahvalni smo vam na velikom interesovanju koje ukazuje na izuzetnu umetničku ambiciju i produkcionu istrajnost u formiranju nezavisnih pozorišnih produkcija.

 

U selektovanju je učestvovao umetničko-produkcioni tim Bitef teatra:

Jelena Bogavac, dramaturškinja Bitef teatra

Miloš Latinović, direktor Bitef teatra

Jelena Kajgo, umetnička direktorka Bitef Dance Company

Milan Ljubić, producent Bitef teatra