Овогодишње издање програма Месец независне сцене још једном ће покушати да представи најзанимљивије независне продукције у Србији и региону, као и основне формално-садржајне тенденције које су дефинисане у селекцији.

Нарочиту пажњу поклонили смо завршним студентским радовима позоришних уметничких академија, који су минимално продукционо подржани а који су остварени у интересантној комбинацији  савладавања занатске структуре и формирања свежих ауторских рукописа. Представе су углавном рађене уз менторство професора али показују и новоформиране уметничке тимове младих редитеља, драматурга, продуцената и глумаца који позоришној уметности приступају са професионалном одговорношћу и великом амбицијом у успостављању аутентичних стилова ауторског рукописа. То су представе:

Чернобиљска молитва, Кавкаски круг кредом, Београд Берлин, Психоза у 4:48 и Бели марципан.

Обратили смо пажњу и на представе уметничких трупа које су успеле или успевају да се одрже и успоставе у продукционом смислу као самосталне позоришне организације - позоришта са амбицијом да се репертоарски успоставе те се у тој намери успешно стилски и продукционо формирају често у регионалним копродукцијама које указују путеве неминовне регионалне сарадње. То су представе:

Нора, Суђаје, О исцрпљивању или плутање ван сопственх граница, Начини постојања и Крик. 

Велико интересовање независних позоришних аутора из региона за програм указује на прекопотребну регионалну уметничку сарадњу. Одабрали смо преставе:

Филм који нисам снимила, Мој рат, Усамљени Балкан и Лекција.

Представе плесно кореографског жанра које скрећу пажњу на различите уметничке приступе и језике које смо одабрали а да би посебно скренули пажњу на успостављену иновативност и свежину су:

Jato, Good girls i In my shoes, As soft as affection could be.

На овогодишњи конкурс стигло је 50 представа. Захвални смо вам на великом интересовању које указује на изузетну уметничку амбицију и продукциону истрајност у формирању независних позоришних продукција.

 

У селектовању је учествовао уметничко-продукциони тим Битеф театра:

Јелена Богавац, драматуршкиња Битеф театра

Милош Латиновић, директор Битеф театра

Јелена Кајго, уметничка директорка Bitef Dance Company

Милан Љубић, продуцент Битеф театра