Na konferenciji za medije održanoj 29. marta u Novom Bečeju, Bitef teatar je najavio tri nove produkcije koje će imati svoju premijeru u jubilarnoj godini u kojoj se obeležava 35 godina od osnivanja teatra.

Prva premijera očekuje nas već, 18. aprila, u pitanju je predstava Misterija Dušan Vasiljev, aniratna je poruka svetu, po tekstu Dunje Matić i u režiji Marka Čelebića. Povod za ovu predstavu je sto godina od smrti pesnika Dušana Vasiljeva, jednog od najznačajnih srpskih ekspresionista, autora antiratne poezije, proznom i dramskom piscu, koji je prerano preminuo u svojoj dvadeset četvrtoj godini.

Premijerom plesne predstave Ostrvo poznatog norveškog koreografa Joa Stromgrena obeležiće se petnaest  godina rada Bitef dens kompanije. Stromgren je stalni koreograf Opere i Baleta u Oslu, iza sebe ima bogatu karijeru od sto pedeset plesnih ostvarenja, realizanih u Evropi i Americi. Predstava Ostrvo radi se u saradnji sa Jadranskim festivalom igre u Budvi, pa će tako svoju premijeru imati 1. jula u Budvi, na Sceni između crkava. Reprizno će biti izvedena 2. jula, dok će svoju beogradsku premijeru imati u oktobru na sceni Bitef teatra. Kako je koproducent predstave je i JoStromgren kompani, predstava će imati i premijeru u Oslu, u februaru 2025. godine. U predstavi igra osam igrača Bitef dens kompanije: Ana Ignjatović-Zagorac, Branko Mitrović, Tamara Pjević, Jakša Filipovac, Jovana Grujić, Vlada Čubrilo, Katarina Anić i Dejan Bošković.

Treća premijera je  Kenselovanje Sokratapo tekstu Haurda Brentona i u režiji Nebojše Bradića. I ona nastaje u koprodukciji sa proverenim partnerima Bitef teatra - Centrom za kulturu Tivat, te će predstava biti premijerno izvedena u Tivtu  22. avgusta, dok će se na jesen naći na repertoaru Bitef teatra.