U ČELjUSTI MEDVEDA

Podela:

Raul Valenberg - Švedski diplomata, 32 godine starosti u početnim scenama, postepeno stari u komadu do četrdesetih

Agent - član tajne službe Sovjestkog Saveza; u većini komada ima 20 i nešto godina, sve do 30 i nešto, a u prvoj i poslednjoj sceni ima 93 godine   

 

Autorska Napomena:

Agent Ruske tajne službe ispituje velikog humanitarca. Zašto bi rizikovao život za ljude koji mu nisu ništa? Zašto su bili umešani Amerikanci? Polako Agent otkriva istinitu priču.

Zatvorenik je Raul Valenberg, Švedski diplomata koji je pomogao da se spase do 100,000 ljudi iz ratom razorene Mađarske.

Drama se zasniva na istinitim događajima. Prikazuje sukob dve osobe, kao i Rusije i Zapada.

Dejvid Kruk

 

Lubjanka je bila najgori zatvor u Sovjetskom Savezu posle rata, u njega su sprovedeni razni nacisti, ratni, a i drugi zločinci koji su pali u ruke NVKD-u, kasnije preimenovanog u KGB. Kod nas je UDBA imala sličnu svrhu, da ispituje i presuđuje neprijateljima države. To su naravno mogli biti i stranci. Upravo ovo se dešava Valenbergu, Švedskom diplomati koji završava u ovoj "čeljusti medveda". Tu počinje naša predstava iako istorija nema više da nam kaže, koliko su ga držali, kako i kada je preminuo. Baš u tom vakumu, u toj strogo čuvanoj državnoj tajni, se odvija ovaj komad. Šta su ga sve pitali, šta je on uopste mogao da odgovori da izvuče živu glavu? A zamislite na momenat sebe, u ćeliji, kako se oslanjate na svoju državu da vas izvuče... Da li ste vi izdali državu, ili je ona izdala vas? I da li ce iko da se pozabavi vama?

Svetlana Dimčović

 

 

 

Svetlana Dimčović

Rođena 1975. u Beogradu. Diplomirala Dramske Umetnosti i Englesku Književnost na Univerzitetu u Birmingemu 1997 godine. 2001. godine izabrana kao član rediteljskog programa Royal National Pozorišta u Londonu. Radi kao Asistent Režije i Dramaturgije u Orange Tree Pozorištu u Londonu od 2001. do 2002. godine, gde režira dramu Harolda Pintera „ Neka Vrsta Aljaske“. Od 2003. do 2005. godine radi kao Režiser u Gate Pozorištu u Londonu, uspostavlja nove veze sa zemljama čije drame se retko izvode na Engleskom govornom području. Od 2003. godine radi sa Britanskim Savetom na unapređenju nove drame i izvođenju stranih pisaca van njihovih govornih područja (The Fence i IETM). Režira i gostuje u Finskoj, Rusiji, Litvaniji, Indiji, Sloveniji, Mađarskoj, Austriji. Dobija nagrade od Ministarstva za Kulturu u Engleskoj i Finskoj, kao i od mnogih internacionalnih organizacija. Prevodi više od 30 pozorišnih i radio drama, za BBC, Royal Court Theatre u Londonu, Royal Shakespeare Company, West Yorkshire Playhouse, kao i mnogobrojna druga pozorišta, ukljucujuci dramu Sem Separda     „Bog Pakla“ za Atelje 212. Predstavlja Royal National Theatre sa radom “Zapevaj za Momke u Jaipuru”, Indiji, na FIRT simpozijumu (izdato 2008). Piše radove o svom iskustvu za Britanski Savet, kao i druge organizacije. 

2005. godine dobija nagradu za novi mjuzikl i adaptaciju dnevnika iz Drugog Svetskog Rata. Osniva trupu Merchant Culture 2013. godine sa ciljem digitalizacije umetnosti, ukljucujuci i pozoriste.

 

Režije: Dear Mr Branson (Merchant Culture YouTube kanal), Ljudski Med (Young Vic, London), Orkestar Marsira I Dalje (Sky TV, Barbican Theatre, Bush Theatre, Sage Gateshead Theatre), J***te.com - Prica o Mehurima i Krahovima (Traverse Theatre Edinburgh, drama Dejvida Kruka), Bazen (Avignon Festival), Istinogovornik (King’s Head, London, drama Dejvida Kruka), Devojke iz Belfasta (King’s Head, London),The Potting Shed (Finborough Theatre, London, drama Graham Greene-a), Oaza(Gvadalup, Karibi), Glas sa Ulice (Bush Theatre, London), Bog Pakla (Atelje 212),Napolju (Orange Tree Theatre, London), Litvanski Festival (Umetnički Direktor i Režiser, Southwark Playhouse, London), Zuva se Raspada ( Lyric Theatre Hammersmith, London), Profesionalac (Citizens, Glasgow, Škotska), Berači Pečurki(Southwark Playhouse, London), Pisci, Generacija (Arts Printing House, Vilnus, Litvanija); Slomljena (Riverside Studios, London); Mladi Pisci (Kud Sodobnost, Ljubljana, Slovenija); IrakDoc - Karol Čerčil (Pozorište Nove Drame, Moskva, Rusija); Stadt Land Fisch ( Tampere Festival, Finska); Operacija Emocionalna Verbalizacija ( West Yorkshire Playhouse, Leeds); Kraljica C (Gate Theatre, London);Put u Nešvil (Soho Theatre, London); Zaboravljeni Grad (Young Vic, London);Brodolom, Bosanski Lonac u Parizu (Arcola Theatre, London); Nema razlike i Posete su od.... ( West Yorkshire Playhouse, Leeds); Padamo i Kažnjeni (ICA, London);Neka Vrsta Aljaske (Orange Tree Theatre, London); Najmljeni (Courtyard Theatre, London); Sastanak na Slepo i Doručak bez Izbora ( Etc Theatre, London).

Opera: Razglednice iz Andaluzije (BAC, London).

Cirkus: Šekspirova Bura ( Adaptacija i Režija, Factory, Warwick).

 

Dejvid Kruk :

Dejvidov prvi komad, “Nevidljivi Majmun”, je napisan za decu u stihu. Njegova moderna verzija opere Mocarta / Da Pontea “Don Đovani” je premijerno izvedena u Engleskoj Istocnoj Operi. Njegova komedija “Istinogovornik“ u režiji Svetlane Dimčović je izvedena 2012.  

“J***te.com - Priča o Mehurima i Krahovima”, je Dejvidova prva drama, premijerno izvedena u Travers Pozoristu u Edinburgu 2016. u režiji Svetlane Dimčović.

 

Autor je zahvalan Nici Špiro za podršku u toku rada na komadu!