Predstava prati životni put svetske primabalerine Karlote Grizi, koja je rođena u malom, bajkovitom Istarskom gradiću (Vižinadi) a zahvaljujući svom talentu, ambiciji, disciplini i odnosu sa koreografom Žilom Peroom, dostiže vrhunac baletske umetnosti, plešući po svetskim scenama (Pariz, London, St. Petersburg).

Malo poznata činjenica je da je napoznatiji balet romantizma “Žizel” napisan upravo za nju. Teofil Gotje, koji je ceo život bio opčinjen Karlotom, piše libreto “Žizel” upravo inspirisan njenim likom i delom, a Adolf Adam muziku.

U sržu drame je Karlotin komplikovan odnos sa Žilom Peroom, čuvenim koreografom, koji je bio njen mentor, saradnik i ljubavnik, te otac njenog deteta. Nadalje je posebno intrigantno to što je Žil Pero radio koreografiju za “Žizel” međutim njegovo matično pozorište (u Parizu) ga je zaobilazi i potpisuju drugog čoveka kao koreografa čuvene “Žizel". On, dakle, u trenutku Karlotinog najvećeg uspeha, doživljava najveći pad.

Ovo su sve biografski podaci na temelju kojih je napisani originalan scenario i songovi. Dakle, reč je o originalnoj priči, koja je pretpremijeru imala u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra.2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala “Rovinj, Art&more” čiji je umetnički direktor, operski pevač i glumac koji u ovoj predstavi tumači lik Žila Peroa, gosp. Ronald Braus.

Teme koje se prožimaju kroz predstavu jesu odnos ljubavi i slobode, ljubavi i umetnosti, kako sačuvati samostalnost i individualnost u odnosu na zahteve profesije, publike i nama najbliskijih osoba?

Predstave je ujedno i praktičan deo Umetničkog Doktorata glumice Annamarie Serde koji radi pod mentorstvom prof. Vide Ognjenović, na Fakultetu Savremenih Umetnosti u Beogradu.