Foto: T. Kollmer

Foto: T. Kollmer

Torsten Buhštajner, pisac drame Severoistok, koju su BITEF teatar i Beo Art u koprodukciji premijerno postavili na sceni BITEF teatra 14. aprila ove godine, dolazi na drugo reprizno izvođenje komada 26. aprila. Predstava se izvodi na srpskom uz prevod na engleski jezik.

Nakon predstave (65’) pisac će se predstaviti i razgovarati sa gledaocima povodom teme komada, na sceni BITEF teatra.
Komad je nastao po istinitim svedočenjima preživelih u talačkoj krizi u Moskvi, oktobra 2002. godine, kada je tokom izvođenja spektakularnog mjuzikla ,,Nordost” pred 750 gledalaca, grupa čečenskih terorista upala u teatar,,Dubrovka”. Teroristi su zahtevali prestanak neprijateljskih delovanja i povlačenje ruskiih trupa iz Groznog. 

Čečenska teroristkinja, ubica i supruga stradalog Aslana Mashadova - Žura (Jovana Gavrilović), Ruskinja iz publike Olga, (Katarina Žutić), koja je na predstavu došla sa suprugom Olegom i devetogodišnjom ćerkom i letonska medicinska sestra Tamara (udovica Rusa Nikolajeva), koja je u teatar stigla sanitetskim kolima (Milica Janevski), iznose svoja potresna sećanja na tragičan događaj i ponovo ih proživljavaju nekoliko meseci nakon što su ga preživele. 

Iz teksta Terorizam i pozorište, rediteljke Jane Maričić

,,
...
No, ovo nije rašomonska struktura u kojoj različiti akteri imaju različite lične istine, već sklop individualnih doživljaja koji se sliva u jednu, zajedničku istinu: nepodnošljivi bol zbog gubitka najbližih, koji svoj izlaz nalazi u mržnji prema drugome.
...
Ove priče kreiramo suptilnim pozorišnim jezikom, insistirajući na istinitosti i tananosti ljudskih osećanja, a ne na političkom kontekstu događaja. Terorizam je suviše važna i prisutna pojava da bismo ga samo površno osuđivali - mi priznajemo njegovu prisutnost na celoj planeti i bavimo se složenim mehanizmima straha”.

O PISCU

Torsten Buhštajner, rođen je 18. aprila 1964. u Hamburgu. Studirao je glumu u Školi za muziku i teatar u Hamburgu. Prva pozorišna iskustva stekao je u pozorištu Deuches theatre. Od 1995. godine, angažovan je i na filmu i televiziji. Buhštajner je počeo da piše 1999. godine. Njegov prvi komad "Igrači" nagrađen je na Rostocker spisateljskom takmičenju. Dve godine kasnije komad Igrači je premijerno izveden u pozorištu Volkstheatre Rostock. Njegov tekst Tango solo, pisan je za predstavu plesnog teatra, koja je premijerno izvedena 2005.godine, u Divaldo na Vinohradech pozorištu u Pragu.
Za dramu Severoistok (Nordost), dobio je prvu nagradu na prestižnom Else-Lasker-Schueler Award spisateljskom takmičenju i nagradu žirija na St. Gallen Award spisateljkom takmičenju, 2005. godine. Komad Severoistok premijerno je izveden 2006. godine u pozorištu Royal dramaten u Stokholmu. Preveden je na četrnaest jezika i izveden u dvadeset i dve države. Buhštajnerova najnovija drama Trauma premijerno je izvedena 2018. godine u pozorištu Maison de Metallos u Parizu.
Buhštajner piše prozu, radio drame i scenarije. Živi u Hamburgu na Baltičkom moru.

Autor fotografije: T. Kollmer