Фото: T. Kollmer

Фото: T. Kollmer

Торстен Бухштајнер, писац драме Североисток, коју су БИТЕФ театар и Бео Арт у копродукцији премијерно поставили на сцени БИТЕФ театра 14. априла ове године, долази на друго репризно извођење комада 26. априла. Представа се изводи на српском уз превод на енглески језик.

Након представе (65’) писац ће се представити и разговарати са гледаоцима поводом теме комада, на сцени БИТЕФ театра.
Комад је настао по истинитим сведочењима преживелих у талачкој кризи у Москви, октобра 2002. године, када је током извођења спектакуларног мјузикла ,,Нордост” пред 750 гледалаца, група чеченских терориста упала у театар,,Дубровка”. Терористи су захтевали престанак непријатељских деловања и повлачење рускиих трупа из Грозног. 

Чеченска терористкиња, убица и супруга страдалог Аслана Масхадова - Жура (Јована Гавриловић), Рускиња из публике Олга, (Катарина Жутић), која је на представу дошла са супругом Олегом и деветогодишњом ћерком и летонска медицинска сестра Тамара (удовица Руса Николајева), која је у театар стигла санитетским колима (Милица Јаневски), износе своја потресна сећања на трагичан догађај и поново их проживљавају неколико месеци након што су га преживеле. 

Из текста Тероризам и позориште, редитељке Јане Маричић

,,
...
Но, ово није рашомонска структура у којој различити актери имају различите личне истине, већ склоп индивидуалних доживљаја који се слива у једну, заједничку истину: неподношљиви бол због губитка најближих, који свој излаз налази у мржњи према другоме.
...
Ове приче креирамо суптилним позоришним језиком, инсистирајући на истинитости и тананости људских осећања, а не на политичком контексту догађаја. Тероризам је сувише важна и присутна појава да бисмо га само површно осуђивали - ми признајемо његову присутност на целој планети и бавимо се сложеним механизмима страха”.

О ПИСЦУ

Торстен Бухштајнер, рођен је 18. априла 1964. у Хамбургу. Студирао је глуму у Школи за музику и театар у Хамбургу. Прва позоришна искуства стекао је у позоришту Deuches theatre. Од 1995. године, ангажован је и на филму и телевизији. Бухштајнер је почео да пише 1999. године. Његов први комад "Играчи" награђен је на Rostocker списатељском такмичењу. Две године касније комад Играчи је премијерно изведен у позоришту Volkstheatre Rostock. Његов текст Танго соло, писан је за представу плесног театра, која је премијерно изведена 2005.године, у Divaldo na Vinohradech позоришту у Прагу.
За драму Североисток (Нордост), добио је прву награду на престижном Else-Lasker-Schueler Award списатељском такмичењу и награду жирија на St. Gallen Award списатељком такмичењу, 2005. године. Комад Североисток премијерно је изведен 2006. године у позоришту Royal dramaten у Стокхолму. Преведен је на четрнаест језика и изведен у двадесет и две државе. Бухштајнерова најновија драма Traуma премијерно је изведена 2018. године у позоришту Maison de Metallos у Паризу.
Бухштајнер пише прозу, радио драме и сценарије. Живи у Хамбургу на Балтичком мору.

Аутор фотографије: T. Kollmer