NAGRADA ESEJ O GLUMCU DODELjENA  MILOŠU LATINOVIĆU

PRVA NAGRADA ESEJ O GLUMCU DODELjENA MILOŠU LATINOVIĆU KNjIŽEVNIKU I DIREKTORU BITEF TEATRA

Žiri nagrade koju je ustanovila Kulturno-prosvetna zajednica Požarevca u čast Milivoja Živanovića:  „Esej o glumcu“ u sastavu: Darko Daničić, Predrag Radonjić i Mileta Aćimović Ivkov (predsednik žirija), na sastanku održanom u Beogradu 7. aprila 2018. godine, doneo je odluku da se se prva nagrada dodeli Milošu Latinoviću za tekst „Između zmaja i njegovog gneva“, druga Nenadu Petroviću za tekst „Izgubljeni u ogledalu“, a da treću nagradu ravnopravno podele: Aleksandra Batinić za tekst „Lik Dorjana Greja u romanu i fulmu“ i Goran Jovanović za tekst „Nebojša Glogovac: Glumačko izgaranje i strast u ekspresiji“.

Svečanost povodom dodele nagrada i priznanja će biti 10.maja 2018.godine, u Svečanom salonu gradskog zdanja Grada Požarevca, sa početkom u 12 sati.

 

OBRAZLOŽENjE ŽIRIJA

U tekstu Miloša Latinovića plodotvorno su se susreli poznavanje duha tradicije, istorije i  savremenosti, u kome se vrednosti kulture pomeraju i nište, sa stvaralačkom sposobnošću i snagom subjektivizovanog pronicanja u suštinu problema. I jasnim stavom autorskog kritičkog  angažovana i zalaganja za to da „teatar opstane u srcu izvođača“. U tekstu je ostvarena puna značenjska mera prožimanja terorijskih i istorijskih znanja, sa snažnim izrazom autorske volje i kritičkog stava.

Tekst Nenada Petrovića predstavlja se kao autonomna priča; kao narativno-ispovedni opis glumčevog lika sudbine i njegovih unutarnjih dilema; kao jezgrovito i živopisno, slikovito i uverljivo, svedočanstvo o autorskom nastojanju da se uživljavanjem prodre u „lik glumca“. U svom poopštenom pristupu bezimenom glumcu, koji personifikuje čitavu profesiju, autor sugestivno i bez patetike proniče u složen proces glumačkog poniranja u sopstvo u postupku nasušne potrage za autentičnošću, lepotom i smislom.

Aleksandra Batinić je, posredstvom naučno-teorijskog pristupa, nastojala da predoči izazove i mogućnosti umetničkog transponovanja junaka iz književnosti u svet i postupak filmske priče. Iz literarnog u filmsko;  iz opisnog i narativnog u vizuelno. To je činjeno učeno, postupno i pregledno. Jasno, pouzdano i vredno.

U tekstu Gorana Jovanovića do izraza je došao postupak publicističkog sagledavanja udela jednog vrsnog glumca, kao izabranog uzor--primera za ispisivanje svojevrsne apologije celoj glumačkoj profesiji. Tako se ovaj tekst javlja kao omaž glumcu i pohvala glumi, kao još jednom izrazu nasušne ljudske potrebe za vrednostima kulture.

 

Predsednik žirija

Mileta Aćimović Ivkov