Битеф је део уметничко – политичке платформе ,,Европски пројекат Балкон"

У суботу 10. новембра од 15:55, испред Битеф театра у Београду ће се одржати ,,Европски пројекат Балкон”. Догађај се симултано одржава испред водећих европских позоришта и уз подршку неких од водећих европских уметника и интелектуалаца попут Мила Рауа, Елфриде Јелинек, Дубравке Угрешић, Антонија Негрија... На годишњицу завршетка Великог рата, учесници пројекта ће симболички прогласити Европску Републику.

По први пут у европској историји, грађани и грађанке широм континента ће се  окупити у истом тренутку - 10. новембра у 16х - да покрену широку дебату о европској демократији и о томе шта значи бити европски грађанин/ка. Са позоришних балкона и јавних простора широм Европе, уметници и грађани/ке ће прогласити Европску Републику, дебатовати и отворити пут за еманципаторско проглашење једнакости грађана изван нације-државе.

Догађај почиње читањем Манифеста, који је преведен на преко 20 језика међу којима су и есперанто, латински и каталонски језик, а који ће са балкона Битеф театра прочитати Иван Меденица, уметнички директор Битефа. Након читања манифеста, сви заинтересовани ће моћи да учествују у панел дискусији о будућности европске демократије коју ће модерирати Игор Штикс и Ирена Ристић.

Позивамо све који желе да буду део Европске Републике да нам се придруже испред Битеф театра, у суботу 10. новембра од 15:55х, на читању Манифеста и активно учествују у дебати о стварању нове Европе, у клубу Битеф театра.

Пројекат је настао у мају 2018. кроз crowdfunding кампању без јавног финансирања, а спроводи  га ,,Европска лабораторија демократије” (The European Democracy Lab).

Више информација пронађите на: www.europeanbalconyproject.eu