U Bitef teatru je održana konferencija za medije povodom premijere predstave Seks-Umetnost-Komunizam u režiji Bojana Đorđeva. Premijera će se održati 3. marta sa početkom u 19 časova, dok su reprizna izvođenja zakazana za 4. i 5. mart.

Pozorišni projekat po tekstu Tamare Antonijević, Bojana Đorđeva i Tanje Šljivar bavi se nasleđem dvadesetog veka iz perspektive tri revolucije koje su ga obeležile i promenile čovečanstvo - revoluciji umetničke avangarde, komunističkoj i seksualnoj revoluciji.

Direktor Bitef teatra Miloš Latinović je na konferenciji za medije izrazio zadovoljstvo što je ova predstava konačno došla na korak od premijere, tačno godinu dana posle početka proba, kada je njen razvoj otežan usled pandemije korona virusa.

Stavljajući ovaj projekat u kontekst dešavanja u Bitef teatru, dramaturg festivala i član programskog odbora Bitef teatra Filip Vujošević je govorio o tome kako je ova predstava dragocena zbog toga što gledaocu nudi pregršt asocijacija kroz koje se on slobodno kreće, zapadajući u gotovo meditativno stanje.

Reditelj predstave Bojan Đorđev je govorio o tome kako je za njega režiranje predstave u kojoj ne postoji jasan dramski sukob, već se dramski materijal gradi na osnovu života i dela troje značajnih intelektualaca dvadsesetog veka, Margaret Diras, Pjer Paola Pazolinija i Oskara Daviča, predstavljalo poseban izazov, ali i nešto što ga u pozorištu interesuje više od pravljenja konvencionalnog pozorišta.

Na konferenciji su govorili i jedna od autorki teksta predstave Tanja Šljivar, kao i glumci Miloš Timotijević, Slaven Došlo i Đorđe Galić koji, uz Vladislavu Đorđević i Tamaru Pjević, čine izvođački tim predstave.