Blog Bitef zone 2021

Mila Jovanović

 

Prva lekcija o herojstvu

Enciklopedija Britanika kaže da je heroj ili junak pojam kojim se često naziva izuzetno hrabar čovek koji spašava druge ljude i brani ih od zla, čija je definicija često korišćena u fiktivnom svetu, no nekad se koristila i u istoriji. Kada ukucate na vikipediji reč heroj, izaći će vam ova definicija praćena fotografijom Milunke Savić. Herojstvo se tako jasno stavlja u vezu za izuzetnim društvenim trenutkom i kriznom situacijom u kojoj pojedinac svojim delovanjem pokazuje nadljudske sposobnosti i vrline.

Svet u kome živimo menja se vrtoglavom brzinom, a globalna epidemija samo je šlag na ustajaloj torti nejednakosti, ratova, rodne neravnopravnosti, sve više zabrinjavajuće ekološke krize i toliko drugih problema, da je, uz svaku težnju ka optimističnom razmišljanju, jasno da je kriza iz pređašnje definicije apsolutno zadovoljen uslov. Sada se nameće pitanje: ko su heroji danas?

Juče otvorena Bitef zona pod sloganom GRAĐANIN HEROJ baviće se u narednih šest vikenda upravo ovom temom. Letnja scena Bitef teatra ponudiće Beograđanima šarenolik program koji uključuje pozorišne predstave, predavanja, promocije knjiga, filmske projekcije, koncert. Svi programi su besplatni, a svi akteri programa prihvatili su se učešća bez ikakve novčane nadoknade.

Tako da, ukoliko već počinjemo sa odgovaranjem na pitanje ko su današnji heroji, možemo početi od izvođača Bitef zone. Nakon više godinu dana pozorišta i kulturnih dešavanja uopšte na veštačkom disanju (možda je neumesno tokom pandemije korone dati ovakvo jedno poređenje, ali da, takav je subjektivni osećaj), *dva meseca kvalitetnog besplatnog programa* koje nam poklanjaju umetnici (a znamo kako su se proveli tokom pandemije) pravi je herojski čin.

Da stvar bude još lepša, plan je da se sve dešava napolju, na Trgu Mire Trailović ispred Bitef teatra, što znači:  sve lepo na sceni + proleće + nema bojazni od korone jednako Bitef zona je THE događaj ovog proleća.

Jučerašnje neodlučno nebo nažalost ipak je primoralo organizatore da prvi vikend prebace unutra. Kako to često i biva, od 20h kada je program trebalo da počne nebo je bilo bez oblačka, tako da se dramaturškinja Bitef teatra i ovogodišnja urednica Bitef zone Jelena Bogavac obratila publici simbolično napolju, želeći dobrodošicu okupljenima uz veliko zadovoljstvo zbog otvaranja zone i nadu da će se programi od sledeće nedelje dešavati na Trgu Mire Trailović, dostupniji i veseliji u urbanoj sredini.

U klubu, a zatim i na sceni Bitef teatra gledali smo solo performans Danke Sekulović „Not the right leg“, koprodukciju Cirkusfere, Tri groša i Doma kulture Studentski grad. Prikazujući priču o cirkuskoj akrobatkinji koja je povredila nogu, o povređenom telu performerke nesposobnom da koristi svoj jezik, jezik pokreta, o onome u njemu (duši/sopstvu/ja) što bi se odvojilo da može, ali onda ipak bira da se bori, performans je iznudio rafal pitanja. Ko smo kada nam je oduzeta suština, kada izgubimo svoju svrhu? Postojimo li i dalje, da li smo to mi? I može li se krenuti ispočetka? Tako je lična priča o povredi umetnice i njenim naporima da se oporavi i ponovo zaigra postala univerzalna. Svakome „noga“ može da se povredi, svi smo izloženi, svi ranjivi. Odemo li još dalje, ova pitanja nadrastaju i pojedinačno, neodoljivo asocirajući na društveni trenutak: umetnica bez funkcionalne noge, pa to je isto što i svet bez ljudi, društvo bez zajednice, zajednica bez odgovornosti. I onda se ponovo vraćamo na krizu i na herojstvo. Povređena umetnica iz predstave je heroina, zato što uz svu bol i teškoću odlučuje da se bori i ponovo zaigra. I nemojte pogrešno da shvatite, ovo nije nikakva motivaciona govorancija iz knjige popularne psihologije, ali onda svaki pojedinac sigurno može da bude heroj. Potrebno je odabrati borbu, pojedinačnu i kolektivnu, uvek i svuda.

Urbani heroj današnjice se bori. I to je prva lekcija o herojstvu. Šta sve ta borba znači? Nastavljamo da otkrivamo do kraja juna na Bitef zoni. Stay tuned.