MESEC NEZAVISNE SCENE U BITEF TEATRU

Program četvrte nedelje

Program Mesec nezavisne scene u Bitef teatru veoma uspešno i ove sezone, iz nedelje u nedelju januara i februara tekuće godine, prikazuje produkcije nezavisne regionalne umetničke scene. Pred prepunom salom Bitef teatra, predstavljamo nezavisne umetnike i produkcije sa ciljem da mapira dinamiku i pravce umetničkog kretanja van institucionalnih teatarskih kuća. Veliko interesovanje publike  i kvalitet izvedenih predstava ukazuje na to da i u ovako skromnim i komplikovanim produkcionim uslovima, sa kakvim su suočeni nezavisni i mladi umetnici, nastaju predstave koje duboko, nadahnuto, angažovano, promišljeno i ozbiljno, oslikavaju pozorišnim sredstvima trenutke naše savremenosti. Nezaustavivi istraživački zamajci mladih umetnika ukazuju na to da pozorište ne umire van institucija, naprotiv, da ulazi u beskompromisan dijalog sa savremenim trenutkom koji ne podleže formalnim i programsko repertoarskim cenzurama, te tako osmišljava i stvara sveže, novo pozorište, za radoznalu i zainteresovanu publiku. Veoma ponosni Bitef teatar pokušava da bude krovna institucija za ovakvu vrstu pozorišnih pregalaca i čini sve da u skladu sa svojim statutom, pomogne razvoj ove takozvane “druge scene” koja je, u mnogo konteksta analizirano, ona prva i prava. 

U četvrtoj nedelji programa Mesec nezavisne scene u Bitef teatru imaćemo priliku da pogledamo tri predstave savremenog plesa i jednu predstavu istraživačkog edukativnog teatra.

 

7. februar

KOLO

Koautori/ke i izvođači/ce:
Simonida Žarković, Đorđe Živadinović Grgur, Jana Milenković, Isidora Popović, Jovana Stojić

Kompozitor:
Matija Anđelković

U umetničkom istraživanju i radu na predstavi Kolo se bavi preispitivanjem savremenih manifestacija zajedništva, sa fokusom na fizičke aspekte njegovog ispoljavanja kroz plesnu praksu.  U radu je centralni element pažnje narodna igra kolo.

9. februar

RE MEMBERING 1:11

Koreografija, dramaturgija i režija:
Jovana Ikonić

Igraju:
Teodora Vujkov, Jovana Grujic, Ana Gliksman, Teona Milićević

Muzika:
Rihard Vagner

Predstava "RE-MEMBERING 1:11" je predstava savremenog plesnog izraza. Predstava je zasnovana na želji da se publici prikaže i objasni razvojni tok psihološke traume, kao negativnog ljudskog iskustva koje pojedinca, u celini ili delimično.

11. februar

KARLOTA GRISI OD VIŽINADE DO VJEČNOSTI

Režija:
Ljiljana Gvozdenović

Autor teksta:
Anamaria Serda

Autor muzike:
Darijan Ivezić

Igraju:
Anamaria Serda, Ronald Braus

Predstava prati biografiju svetske primabalerine Karlote Grizi na temelju koje je napisani originalan scenario i songovi. Predstava je predpremijeru imala u samoj Vižinadi ispred rodne kuće Karlote Grizi, a premijeru 02. oktobra.2021. godine u Rovinju u Kazalištu Gandusio u sklopu Umetničkog Festivala “Rovinj, Art&more”.

12. februar

TALENTOVANI PA ŠTA

Režija:
Sunčica Milosavljević

Dramske pedagoškinje:
Nataša Milojević, Sunčica Milosavljević, Olivera Milojević Čavić

Igraju:
Omladinska pozorišna grupa POKUS

Produkcija:
Udruženje u kulturi BAZAART

Predstava “Talentovani, pa šta” na kritički i duhovit način sagledava problem (ne)ambicioznosti mladih u Srbiji i odsustva podrške društva mladima da ostvare svoje talente. 

Predstava je proistekla iz celogodišnjeg istraživačkog procesa sa mladima, vođenog na temu izražavanja osećanja i mišljenja u vršnjačkom okruženju.

Omladinsku pozorišnu grupu POKUS čine srednjoškolci i studenti iz Beograda i drugih gradova u Srbiji. Grupu vode dramske pedagoškinje Reprezentativnog udruženja u kulturi BAZAART, kao redovan program ovog udruženja.