Predstava ,,Mogućnost zabavljanja kod ptica" dobila je specijalnu nagradu na ovogodišnjem FEP-u

Predstava ,,Mogućnost zabavljanja kod ptica" dobila je specijalnu nagradu - Za inovativnost u pozorištu - (autorskom i izvođačkom timu predstave)  na ovogodišnjem FEP-u

"Mogućnost zabavljanja kod ptica" ili kako o humanosti u posthumanizmu

Predstava „Mogućnost zabavljanja kod ptica" iznosi pred publiku neskrivenu sumnju u opstanak čovečanstva, jer vreme je isteklo - pitanje je samo da li za nas ima prostora na nekom ostrvu ili nekoj drugoj planeti?  Tekst  nas vodi kroz otuđenje sveta od bogova sunca i zemlje do hiperprodukcije mesa,  a pronađen je negde na otpadu, skeniran od strane robota usisivača i prepričavan zajedno sa drugim recikliranim robotizovanim aparatima - automobilčićem, dronovima, testerom, kasetofonom i drugim otpadom naše civilizacije.

Roboti precizno i maestralno izvode svoje kretanje, svoj ples, kroz koji nam dočaravaju  odnose i emocije tako jasno da pomislimo da ih je neko programirao i ostavio tu za nas. Toliko dobro lutkari glumci izvode ovu predstavu. Uz nesumnjivo sjajno vođstvo reditelja i cele autorske ekipe, oni briljiraju, bez da su se pojavili na sceni, pa skoro možemo  da se zapitamo Da li je lutkar samo čovek? Ili možda čovek sa robotskom rukom?  Nadčovek svakako jeste.

Inovativnost ove predstave jednako je prisutna kako u biocentričnosti teksta, režiji predmeta, dizajnu scene, nalaženju nove svrhe odbačenim predmetima i sjajnom izvođenju mladih glumaca. 

Stručni žiri :

  • Jovana Rakić
  • Duško Mazalica
  • Maša Avramović