Jernej Lorenci, jedan je od dobitnika ovogodišnje 16. Evropske nagrade za teatar –  Pozorišna realnost

16. Evropska nagrade za teatar -  Pozorišna realnost

Jernej Lorenci, jedan je od dobitnika ovogodišnje 16. Evropske nagrade za teatar -  Pozorišna realnost / 16° Premio Europa per il Teatro - Premio Europa Realtà Teatrali. Manifestacija se održala od 12 do 17 decembra 2017. godine u Rimu.

Među onima koji menjaju savremeno evropsko pozorište ove godine su pored Jerneja Lorencija: nemačka rediteljka Susanne Kennedy, estonski Theatre No99, nemačko-izraelski reditelj Yael Ronen. ruski reditelj Kiril Serebrenikov, italijanski koreograf Alessandro Sciarroni

Jernej Lorenci je nagrađen za „svoju ambiciju da stvori poseban tok emocija između pozornice i publike“.

Da podsetimo da su ovu nagradu prethodnih godina dobili i Peter Brook, Heiner Müller, Robert Wilson, Pina Bausch, Harold Pinter, Peter Stein, kao i Biljana Srbljanović i Jožef Nadj.

Jedan od omiljenih reditelja publike Bitefa, na kojem je učestvovao sa slovenačkim predstavama ,,Poludela lokomotiva”, ,,Oluja” i ,,Ilijada”, Lorenci je upravo postao i jedan od šestoro ovogodišnjih dobitnika nagrade Pozorišna realnost, koja se dodeljuje umetnicima koji se trenutno smatraju najznačajnijim pozorišnim stvaraocima u Evropi.

Umetnički direktor i selektor BITEFA Ivan Medenica i član žirija Premio Europa
 

CARSTVO NEBESKO

U koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu i BITEF teatra (51. BITEF*), 8. februara je na repertoaru predstava Carstvo Nebesko / Kingdom Of Heaven, u režiji Jerneja Lorencija.

Ne propustite priliku da vidite  kako ovaj reditelj i jedna od zvezda  BITEFA susreće i istražuje živu i dinamičnu mitologiju srpske epske poezije.

Svaka prava mitologija je beskrajno živa, počev od grčkih mitova, nije pitanje samo prošlosti, ona je i sada živa. Ja vam zavidim na tome što imate u Srbiji, nisam znao koliko kada sam u junu došao u Beograd. Mislim da su tu Indijci, pa vi, možda Kinezi. Zanima me taj međuprostor - mit, pa s druge strane istorija, pa i mitomanija. A postoji i neka, recimo, moja lična mitologija ili porodična. Svako od nas danas je stvaralac mitologije, učestvuje u tom procesu. To mi se čini da je suština - šta je sad istorija, šta je sad mit, otkud ta potreba za pričom, gde sam sad ja tu, kada se nešto u meni menja, kako ja sam sebe pumpam, pa kako nešto što se u mojoj prošlosti realno dogodilo pretvaram u priču, kako dodajem neke nove kolorature i širim tu priču. Svi smo mi deo tog istog procesa, više ili manje svesni. U tom smislu mitologija i epika predstavljaju nešto što je fenomenalno baš zbog toga što je živo i što nudi razne poglede, a ne da se fiksira samo jedan pogled. Jer jedan pogled nije istina. Lepota mitolgije je baš u izmicanju, menjanju, u tome što stalno traži od nas da je pokušavamo sagledati na neki novi i novi način.

Jernej Lorenci.